وردپرس بهعنوان یکی از محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا متنباز در جهان، بهطور مداوم بهروزرسانیهایی را ارائه میدهد که هدف عمده آنها بهبود امنیت، سرعت و عملکرد وبسایتها و برطرف کردن باگها و نواقص موجود است.
برای همین است که باید بهمحض انتشار آپدیت جدید، وردپرس را به آخرین نسخه موجود بهروزرسانی کنید.
در این مقاله میخواهیم تأثیر بهروزرسانی وردپرس را بر سرعت و عملکرد کلی سایتهای وردپرسی بررسی کنیم و انواع آپدیتهای وردپرس را زیر ذرهبین ببریم.
بیایید با پاسخ به یک سوال مهم شروع کنیم:

آپدیتهای وردپرس چند نوع هستند؟
وردپرس به دلیل ذات متنباز خود، توسط برنامهنویسانی از سراسر جهان پشتیبانی و بهروزرسانی میشود. این توسعهدهندگان بهطور منظم مشکلات مربوط به سرعت و عملکرد سایتهای وردپرسی را برطرف کرده، ویژگیهای جدیدی به آن اضافه و آسیبپذیریهای امنیتی را پیدا و اصلاح میکنند.
همه این تغییرات در قالب نسخههای جدید وردپرس منتشر میشود که میتوان آنها را به سه دسته کلی تقسیم کرد:
- بهروزرسانیهای اصلی
- به روزرسانیهای جزئی
- بهروزرسانیهای فوری
۱. بهروزرسانیهای اصلی (Major Updates)
این دسته از بهروزرسانیها معمولاً هر ۴ تا ۶ ماه یکبار منتشر میشوند و شامل تغییرات عمده و اساسی در عملکرد، ویژگیهای جدید و بهبودهای گسترده در هسته وردپرس هستند. بهروزرسانیهای اصلی معمولاً با تغییر شماره اول نسخه (مثلاً از ۶.۶ به ۶.۷) نمایش داده میشوند.
مثلاً افزودن ویرایشگر گوتنبرگ در نسخه 5.0 وردپرس یک آپدیت اصلی و بزرگ بود. وردپرس تا امروز ۴۳ آپدیت اصلی منتشر کرده است که تا پایان سال ۲۰۲۵ تعداد این آپدیتها به ۴۶ میرسد.
۲. بهروزرسانیهای جزئی (Minor Updates)
این بهروزرسانیها معمولاً بین انتشار نسخههای اصلی عرضه میشوند و به رفع اشکالات و باگهای موجود در نسخههای اصلی، نواقص امنیتی و افزایش پایداری وردپرس اختصاص دارند. این آپدیتها معمولاً بهصورت خودکار روی اکثر وبسایتهای وردپرسی اعمال میشوند و در شماره نسخه، عدد سوم تغییر میکند (مثلاً از ۶.۷ به ۶.۷.۱).
نکته: در زمان نگارش این مقاله (۳۰ دی ماه ۱۴۰۳) آخرین آپدیت منتشرشده از وردپرس، نسخه 6.7.1 است.
۳. بهروزرسانیهای امنیتی و تعمیرات فوری (Security & Maintenance Updates)
این بهروزرسانیها معمولاً بدون برنامهریزی قبلی و در صورت کشف یک آسیبپذیری امنیتی یا مشکل جدی در وردپرس منتشر میشوند. اصولاً هدف از این آپدیتها محافظت از سایتهای وردپرسی در برابر تهدیدات امنیتی است.
پس بهطور کلی، الگوی انتشار آپدیتهای وردپرس به این صورت است:
- نسخههای اصلی: هر ۴ تا ۶ ماه
- نسخههای جزئی: هر چند هفته یکبار
- نسخههای امنیتی: بهمحض کشف آسیبپذیری
چرا باید همیشه وردپرس را بهروز نگه داریم؟
بهروزرسانی منظم وردپرس برای حفظ امنیت، عملکرد بهینه و دسترسی به جدیدترین ویژگیها، ضروری است. این کار باعث میشود سایت شما در برابر تهدیدات امنیتی محافظت شود و از بهترین تجربه کاربری بهرهمند شوید.

در کل با آپدیت وردپرس، مزایای زیر شامل حالتان میشود:
۱. افزایش امنیت سایت
مهمترین دلیل برای بهروزرسانی وردپرس، محافظت از سایت در برابر حملات امنیتی است. هر بار که آسیبپذیریهای جدیدی در وردپرس شناسایی میشود، تیم وردپرس آنها را برطرف میکند و این اصلاحات در قالب بهروزرسانیها گنجانده میشوند.
طبیعتاً اگر وردپرس شما بهروز نباشد، ممکن است سایتتان هم خیلی راحت هدف حملات هکرها قرار بگیرد.
۲. رفع اشکالات و باگهای موجود
در هر نسخه جدیدی که از وردپرس منتشر میشود، بسیاری از مشکلات فنی و باگهای شناساییشده هم رفع میشود. این اصلاحات علاوه بر پایداری بیشتر سایت، عملکرد کلی آن را هم بهبود میدهد.
۳. بهبود عملکرد و سرعت سایت
نسخههای جدید وردپرس معمولاً شامل بهینهسازیهایی هستند که سرعت بارگذاری صفحات سایت و عملکرد کلی آن را بهبود میبخشند. از آنجایی که دو تا از فاکتورهای مهم گوگل برای رتبهبندی سایتها، تجربه کاربری و سرعت سایت است، آپدیت منظم وردپرس میتواند تأثیر زیادی در تجربه کاربری و سئوی سایت شما داشته باشد.
۴. دسترسی به ویژگیهای جدید
در آپدیتهای اصلی یا بزرگ وردپرس، قابلیتها و ویژگیهای جدیدی به هسته وردپرس اضافه میشود. این ویژگیها میتوانند امکانات جدید، ابزارهای بهبود یافته و رابط کاربری بهینهشدهتر باشند که به شما کمک میکنند سایت جذابتری بسازید.
مثلاً در آخرین بهروزرسانی اصلی وردپرس، یعنی نسخه ۶.۰، این ویژگیهای جدید به وردپرس اضافه شد:
- اضافه شدن گزینههای بیشتر برای سفارشیسازی قالبها بدون نیاز به کدنویسی،
- اضافه شدن گزینههای جدید برای گالری تصاویر و بهبود مدیریت رسانهها،
- رفع آسیبپذیریها و بهبود امنیت کلی سیستم،
- کاهش زمان بارگذاری صفحات،
- بهبودهای ظاهری و کاربری در ویرایشگر گوتنبرگ برای سهولت استفاده.
۵. سازگاری با افزونهها و قالبها
افزونهها و قالبهای وردپرس معمولاً برای همگام شدن با نسخههای جدید وردپرس بهروزرسانی میشوند. اگر از افزونههای جدید و بهروز استفاده کنید، ولی وردپرستان بهروز نباشد، عملکرد سایتتان مختل میشود.
۶. پشتیبانی از نسخههای قدیمی متوقف میشود
خوشبختانه یا متاسفانه، وردپرس از نسخههای قدیمی خود پشتیبانی نمیکند! پس اگر از نسخههای قدیمی وردپرس استفاده کنید و مشکلی برایتان به وجود بیاید که به کمک پشتیبانی نیاز داشته باشید، به دردسر میافتید.
پس در کل، اگر همچنان از نسخههای قدیمی وردپرس استفاده کنید، عملاً راه ورود هکرها و بدافزارها را به سایتتان باز گذاشتهاید و خودتان را از داشتن سایتی امن، سریع و پایدار محروم کردهاید!
و البته که آمار و شواهد موجود هم نشان میدهد که بیشتر سایتهای وردپرسی که هک میشوند، از نسخههای قدیمی وردپرس، افزونهها یا قالبها استفاده میکنند.
نکته: اگر بهروزرسانی کوچک باشد، وردپرس بهصورت خودکار آپدیت میشود. اما برای نسخههای اصلی و بزرگ، اگر از هاست وردپرس مدیریتشده استفاده نکنید، باید بهروزرسانی را خودتان انجام دهید.
نکات کلیدی برای قبل و بعد از آپدیت وردپرس که باید بدانید
مهمترین کاری که قبل از آپدیت وردپرس باید انجام دهید، گرفتن یک نسخه پشتیبان کامل از سایت است.
حتی اگر از افزونههای بکاپگیری خودکار مانند Duplicator استفاده میکنید، بهتر است یک نسخه پشتیبان جدید تهیه کرده و آن را در یک مکان امن، مانند کامپیوتر شخصی یا فضای ابری (مثل Google Drive) ذخیره کنید.

این نسخه پشتیبان باید شامل موارد زیر باشد:
✅ بکاپ از پایگاه داده وردپرس
✅ بکاپ از تمام تصاویر و فایلهای رسانهای آپلود شده
✅ بکاپ از افزونهها و قالبهای وردپرس
✅ بکاپ از فایلهای تنظیمات وردپرس
✅ بکاپ از فایلهای اصلی وردپرس
این مرحله خیلی مهم است؛ چون در صورت بروز مشکل، میتوانید سایت خود را از نسخه پشتیبان بازیابی کنید.
بعد از آپدیت وردپرس هم باید سایتتان را بررسی کنید و مطمئن شوید که همه چیز بهدرستی کار میکند.
برای این کار کافی است سایت خود را در یک پنجره جدید مرورگر باز کنید و تنظیمات را در پیشخوان وردپرس بررسی کنید. اگر متوجه اروری شدید، زودتر آن را رفع و رجوع کنید.
راستی با مراجعه به وبسایت رسمی وردپرس یا از طریق پیشخوان آن، میتوانید از آخرین آپدیتها مطلع شوید. اگر هم به اطلاعات بیشتری درباره روند انتشار نسخههای وردپرس نیاز دارید، میتوانید جزئیات بیشتری را در وبلاگ ما بخوانید!